De veger- het verhaal van een meisje en haar monster

Gepubliceerd door Nienke op

Nan is een klein meisje. Ze werkt voor de gemene Wilkie Crudd. Kinderen zijn klein genoeg om zich door schoorstenen te bewegen, en deze schoon te maken. Heel gevaarlijk werk, waar regelmatig ongelukken door gebeuren.

Nan is erg goed in wat ze doet. Ze heeft dit geleerd van ‘De Veger’. De Veger is vijf jaar geleden verdwenen, tot groot verdriet van Nan. Hij liet een soort roetklompje voor haar achter, dat ze al die jaren in haar zakken bewaart.

Op een dag slaat het noodlot toe. Nan komt vast te zitten in een schoorsteen. Dit tot vermaak van haar rivaal, die besluit de “Douw van de Duivel” in te zetten. Op wonderbaarlijke wijze overleeft ze het en komt dan tot de ontdekking dat “het roetje” dat ze al die jaren zo goed heeft bewaard, tot leven is gekomen. Ze noemt dit wezen Charlie. Er ontstaat een mooie vriendschap tussen de twee, en samen proberen ze te ontsnappen aan de greep van Wilkie Crudd.

Een prachtig boek over bijzondere vriendschappen, het leven in Londen in de negentiende eeuw, en de enorme verschillen tussen rijk en arm, en kinderarbeid.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *