Jij mag alles zijn

Gepubliceerd door Nienke op

Een boek van Griet op de Beeck. Heel eerlijk? Ik stond niet te springen. Ik kan namelijk normaal helemaal niets met haar boeken. En toch….trok dit boek mijn aandacht. Dat zou zomaar kunnen komen doordat de illustraties van de hand van Linde Faas zijn. De illustraties dragen het verhaal zo mooi….

Maar het verhaal is ook zo prachtig…het laat ons lezers voelen dat we kinderen serieus moeten nemen. Naar ze moeten luisteren. Ze moeten betrekken bij wat ons bezighoudt.

Het verhaal gaat over Lexi. Lexi woont samen met haar vader en moeder, en haar kat, Aap. Lexi zorgt, als haar vader naar zijn werk is, voor haar moeder. Haar moeder is afwezig en verdrietig. Als haar moeder al een aantal dagen niet meer gegeten heeft, besluit de vader van Lexi dat het beter is dat ze naar een ziekenhuis gaat. Lexi hoopt dat ze haar moeder daar beter kunnen maken. Dat ze weer honger krijgt, en zin om leuke dingen te doen. Terwijl haar moeder in het ziekenhuis is, gaat Lexi tot haar spijt logeren bij haar tante Arizona. Volgens haar vader heeft tante Arizona ‘veel meegemaakt’, wat dat ook mag betekenen.

Na een tijd begint Lexi een beetje te wennen aan het leven bij tante Arizona. Ze maakt kennis met de lieve buurvrouw, en duikt in het leven van tante Arizona. Als het haar gelukt is om haar tante weer een beetje blij te maken, besluit ze dit ook te gaan proberen bij haar moeder. Ze pakt de trein, en gaat op reis. De reis pakt iets anders uit dan ze hoopte. Maar toch blijkt het goed te zijn. Ze spreekt eindelijk haar eigen verdriet en boosheid uit. En leert dat ze echt niet alleen maar dat brave meisje hoeft te zijn. “Jij mag alles zijn”. En daar hoort ook angstig bij. En verdrietig. Boos. En blij. Maar niet alleen maar blij.


1 reactie

Wendy · oktober 23, 2021 op 8:11 pm

Prachtige geschreven recensie, hij staat ook op mijn lijstje! Nu bovenaan. Veel lees en schrijf plezier!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *