Troostfilosofie

Gepubliceerd door Nienke op

Mijn oog viel op dit mooie boek. Geschreven door Stine Jensen, geïllustreerd door Marijke Klompenmaker. In de inleiding beschrijft Stine hoe het boek is ontstaan. Voorjaar 2020. Alles werd anders. Door Corona, de lockdown. Thuisonderwijs, nieuwe regels.

Marijke en Stine begonnen aan een samenwerking. Elke dag deelden ze online, via social media, een illustratie met een vraag of een overpeinzing onder de #allesisanders .”Een dagelijkse portie troostfilosofie”. In dit boek zijn quotes, illustraties en overpeinzingen gebundeld. Had ik het maar eerder ontdekt, bedacht ik me tijdens het lezen. En ook, hoe mooi is het, om deze overpeinzingen in een klas te delen, en te bespreken? Te praten over durven, over helpen, over troost, maar ook over verveling. Speelt er iets waar je aandacht aan wil besteden? In de inhoudsopgave kan je waarschijnlijk heel eenvoudig een illustratie vinden die bij de situatie past. Bij veel platen had ik een gevoel van herkenning. Een gevoel dat ik wilde delen wat ik las.

De quote van Claudia de Breij bijvoorbeeld “ik mis je zo graag”. Over dat missen iets vervelends lijkt, maar het kennelijk ook betekent dat het iets fijns is, dat wat je mist. Die arm om je schouder van een vriendin, dat fijne uitstapje naar het theater. Gevolgd door de vraag ” Wie of wat mis je het meest?”. We hebben de neiging om overal luchtig over te willen doen. Te zeggen “het komt wel weer”. Hoeveel ruimte is er eigenlijk om eerlijk te bespreken (met kinderen) hoe ze zich daarover voelen? Dit boek is echt de perfecte aanleiding om ze te laten praten, om mét ze te praten. Of als dat te moeilijk is, te tekenen.

Eigenlijk vind ik dit boek een must have voor in de school. Voor in de klas. Of als een cadeau, als troost, bij moeilijke dingen. Ik was al een fan van de boeken van Stine Jensen, maar dit boek is echt heel fijn.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *